4.2.2015 (På svenska)
Kävin 3.-4. helmikuuta Tukholmassa, myös muistuttamassa 19. huhtikuuta pidettävistä Suomen eduskuntavaaleista. Tapasin myös Ruotsin kehitysministerin Isabella Lövinin (Miljöpartiet).
Miksi sitten pitäisi äänestää, jos työ, kotipaikka ja perhe on Ruotsissa – ei Suomessa. Tässä pari hyvää syytä lähteä vaaliuurnille:
1. Ääni suvaitsevaisuuden puolesta
Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa koettiin ”jytky”, jossa kriittisesti maahanmuuttoon, kansainväliseen yhteistyöhön, kehitysyhteistyöhön ja Suomen kansainväliseen vastuuseen suhtautuvat poliitikot saivat suuren kannatuksen. Ei ole samantekevää, millainen eduskunta Suomessa istuu kevään 2015 jälkeen. Se vaikuttaa myös pohjoismaiseen yhteistyöhön.
Nyt istuva eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain, mutta vasta kansalaisaloitteen pohjalta. Tämä eduskuntakausi on ollut taistelua suvaitsevaisuuden ja solidaarisuuden puolesta.
2. Ääni hyvän koulutuksen puolesta
Ruotsissa käydään nyt paljon keskustelua koulutuksen laadusta. Korkealaatuinen koulutus ja uudet innovaatiot ovat lähtökohta sille, että pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan mallilla on tulevaisuutta. Suomi on Euroopan paras maa kansainvälisessä Pisa-vertailussa mm. luonnontieteissä ja lukutaidossa. Jotakin on Suomessa osattu tehdä oikein. On tärkeää, että myös poliittiset päättäjät ymmärtävät oppimisen ja koulutuksen merkityksen. Nyt Suomessa väännetään kättä esimerkiksi ilmaisen korkeakouluopetuksen säilyttämisestä ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille.
3. Ääni kaksoiskansalaisuuden puolesta
Suomessakin on herännyt viime aikoina keskustelu, pitäisikö kaksoiskansalaisuutta rajoittaa. Asia on monelle ruotsinsuomalaiselle hyvin tärkeä – monille mahdollisuus palata vanhaan kotimaahan on tärkeä, ja myös lasten valinnanvapaus halutaan säilyttää. Kaksoiskansalaisuuden toimivaa käytäntöä ei saa romuttaa.
4. Ääni kestävän energiatulevaisuuden puolesta
Suomi on valinnut energiapolitiikassaan toisen tien kuin Ruotsi. Vihreiden vastustuksesta huolimatta hallitus äänesti syyskuussa 2014 uuden, venäläisen ydinvoimalan puolesta. Me vihreät jätimme tuon päätöksen vuoksi hallituksen.
Me haluamme kestävämpää energiapolitiikkaa, toimivaa pohjoismaista ja eurooppalaista älykästä sähköverkkoa sekä säästön ja uusiutuvien energialähteiden parempaa hyödyntämistä. Näissä vaaleissa voi äänestää myös kestävän energiapolitiikan puolesta.
—
Suomen ulkopuolella Suomen eduskuntavaaleissa annettu ääni on aivan yhtä arvokas kuin Suomessa annettu ääni. Se vaikuttaa yhtä paljon Suomen kehitykseen. Siksi on tärkeää äänestää eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2015.