Kävelin lauantai-iltana viemään kynttilän Egyptin lähetystön edustalle Helsingissä. Uutiset siitä, että hallituksen vastaisia mielenosoittajia oli tarkoituksellisesti ammuttu kuolettavasti, ovat huolestuttavia. Egyptin poliisin ja armeijan pitäisi nyt välttää turhaa väkivaltaa. Toivottavasti myös mielenosoittajat pysyvät väkivallattomalla linjalla. Rakennusten polttaminen tai kauppojen ja museoiden ryöstely ei ole poliittista toimintaa vaan vandalismia.
Arabikatu on ollut liikkeellä monessa maassa. Tunisia, Egypti, Jemen, Jordania… Mielenosoittajien kritiikki on kohdistunut nepotismiin, korruptioon, suureen nuorisotyöttömyyteen, elintarvikkeiden hintoihin, sosiaaliseen kurjuuteen, demokratian puutteeseen.
Jo useamman vuoden ajan YK:n kehitysohjelma UNDP on julkaissut arabimaista varsin kriittisiä raportteja, joissa ihmisoikeudet, naisten asema, demokratian tila, ympäristönsuojelun puute ja korruptio ovat olleet kritiikin kohteina. Peruskysymyksenä on ollut: miten näin paljolla rahalla on saatu näin vähän kehitystä aikaan? Kysymys on ennen kaikkea kohdallaan öljyrikkaiden arabimaiden kohdalla.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak yritti pohjustaa vallansiirtoa omalle pojalleen Gamalille. Demokratiaan uskoville egyptiläisille tämä oli liikaa. Entinen IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei saapui Egyptiin, mutta on pantu kotiarestiin. Hänen nimensä on aiemmin noussut esiin vaihtoehtona Mubarakille. Lauantaina Egyptin tiedustelupalvelun johtaja Omar Suleiman sai nimityksen varapresidentiksi.
Olen useamman kerran istunut Suleimanin työhuoneessa Kairossa. Hän on niin lähi-idän kuin Sudanin rauhanprosessien suuri asiantuntija. Suleimanilla on armeijatausta, ja hän on ollut pitkään Mubarakin luottomies. Lähipäivät näyttävät, oliko Suleimanin nosto seuraaja-asemaan liian vähän, liian myöhään, vai pysähtyykö ruletin kuula hänen kohdalleen.
Egyptin muutokset tulevat näyttämään suuntaa koko arabimaailmalle. Täytyy toivoa, että muutokset kulkevat nyt demokratian suuntaan. Kun Iranin shaahia vastaan aikanaan protestoitiin paitsi Iranissa myös ympäri maailmaa, valta ei siirtynytkään demokraattisille voimille vaan tiukoille islamisteille. Egyptissä muslimien veljeskunta Muslim Brotherhood on varmasti valmiina, jos tilanne luisuu toiseen suuntaan. Se olisi kova isku demokraattisille voimille.