KIRJOITUKSIANI

Suomi: Potkuja alennusmyynnillä?

Maailmantalous ja Euroopan talous ei näytä nyt hyvältä. On tulossa ikävien uutisten syksy. UPM ja Nordea käynnistävät yt-neuvottelut. Huonoista Nokia-uutisista on tuskin toivottu, ja Elcoteq on kriisissä. Ilmassa on paniikkijarrutuksen tuntua.

Vastenmielisintä on pörssin innostuminen irtisanomisista: uutinen yt-neuvotteluista nostaa osakkeiden kurssia. Pörssi näyttää pihatappelujen huutosakilta, joka vaatii lisää verta kentälle. Vuosikertomusten hyvästä yhteiskuntavastuusta kertovat kappaleet näyttävät unohtuneen. Nordean uutinen hätkähdytti myös sen vuoksi, että pankki on kehunut hyvällä tuloskunnollaan.

Nyt on politiikassa aika puolustaa työntekijöiden etuja. Työttömyysturvan rakenne on eri EU-maissa erilainen, mutta potkujen antaminen on yritykselle halvempaa Suomessa ja Ruotsissakin kuin esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa. Näissä maissa yrityksen yhteistoimintavelvoite työntekijöiden kanssa kriisin sattuessa on syvempi kuin Suomessa.

Erot massairtisanomisten pelisäännöissä johtavat helposti siihen, että kansainväliset yritykset vähentävät väkeä siellä, missä se tulee halvimmaksi. Suomalaiset työntekijät ovat vaaravyöhykkeessä. Kun Nokia toteutti irtisanomiset Saksan Bochumissa 2008, nousivat yhtiön korvaukset työntekijöille 200 miljoonaan euroon.

Suomessa olisi paikallaan nostaa suurten yritysten kohdalla joukkoirtisanomisten kynnystä ja lisätä yritysten yhteiskuntavastuuta myös käytännössä. Suomesta ei pidä tehdä euroalueen halpispotkujen maata.

Hallitukselta tarvitaan nyt yhteiskunnallista johtajuutta. Suomen on selvittävä näköpiirissä olevan talousnotkahduksen ylitse ilman joukkoirtisanomisia. Kysymyksessä on kymmenien tuhansien perheiden elannon puolustustaistelu, mutta myös monien maakuntakaupunkien ja pienempien paikkakuntien selviytymiskamppailu. Monet ovat riippuvaisia paikkakunnan ainoan yrityksen selviytymisestä.

Hallitus tekisi viisaasti, jos se toisi työmarkkinaosapuolet nopeasti yhteen miettimään, miten talousnotkahduksesta selvitään mahdollisimman vähin irtisanomisin. Nyt näköpiirissä oleva irtisanomisten aalto voi syventää edessä olevaa talouskuoppaa.

Olen EU:n kannattaja, ja siksi haluaisin sen toimivan tehokkaammin myös työntekijöiden oikeuksien puolesta. Nykytilanne kuvaa EU:n heikkoutta, jossa toteutuu irtisanomisten vapaa liikkuvuus Suomeen. Missä edullinen irtisanomismahdollisuus, siellä potkut.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto