KIRJOITUKSIANI

Brexitin jälkitunnelmissa

Brexitin jälkitunnelmissa

plug-annotated
Eduskunnan suuri valiokunta kokoontui tänään maanantaina vakavissa tunnelmissa. Juhannuksen jälkeisessä Suomessa arvioidaan, mihin ja miten Englannin lähtö EU:sta vaikuttaa. Pörssi- ja valuuttakurssit ovat antaneet oman pikavastauksensa. Poliittisten vastausten saaminen vie pidempään.

Vaaleissa ei jaeta jälkipillereitä. Vaikka lipun uurnaan pudottajaa saattaa kaduttaa, demokratiassa äänet ratkaisevat. Petollistenkin vaalilupausten kanssa joutuu elämään.

Suomelle brittien lähtö EU:sta on isku. Menetämme yhden samanmielisen, ”like minded” ystävämme. Ympäristöpolitiikassa, kehityspolitiikassa, kauppapolitiikassa, kaupan esteiden purkamisessa, byrokratian vähentämisessä Iso-Britannia on ollut meille tärkeä yhteistyökumppani EU:n sisällä.

Skotlanti on aloittanut spekuloinnin uudesta itsenäisyysäänestyksestä. Britit ratkaiskoot oman kohtalonsa, heillä on siihen oikeus. Ei ole Suomen eikä EU:n asia olla tukemassa minkään maan hajoamista.

Minkä mallin mukaan sitten EU:n ja Britannian suhde tulevaisuudessa rakennetaan? Norjan kanssa on ETA-malli, jossa Brysselin direktiivit tulevat faksilla, työvoima liikkuu ja Norja maksaa osansa. Britannian kansanäänestyksessä haluttiin eroon direktiiveistä, työvoiman vapaasta liikkuvuudesta ja maksuista, joten äkkiseltään ETA-malli näyttää vaikealta yhteistyön pohjalta. Veikkaan, että byrokratia ei vähene, kun tulevaisuudessa käydään neuvotteluja paitsi EU-maiden kesken, myös Britannian kanssa.

Kansanäänestys toi rasismin ja muukalaisvihan taas pintaan. Suomalaisia työntekijöitäkin on jo Iso-Britanniassa käsketty painumaan sinne mistä ovat tulleet. Kansanäänestyksen voittajien on pantava tälle hulluudelle loppu. Rasismin ja muukalaisvihan Euroopalla ei ole tulevaisuutta.

Pakolaiskriisi sekä Pariisin ja Brysselin terrori-iskut loivat kaikessa kauheudessaan uutta pohjaa EU:n yhteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, keskinäiselle solidaarisuudelle sekä avunannolle. Brittien lähtö vie yhden ässän tästä pakasta. EU:n turvallisuusyhteistyötä on kuitenkin jatkettava. NATO pitää britit osana laajempaa transatlanttista turvallisuusrakennetta.

Vihreille Euroopan unioni ei ole merkinnyt vain rauhan, yhteistyön ja talouden unionia, vaan myös ympäristön kannalta vastuullista, sosiaalisesti kestävää ja tasa-arvoista Eurooppaa.

Iso-Britannian lähtö muuttaa Euroopan Unionia. Muutoksessa piilee aina myös mahdollisuus. Tämä hetki pitää käyttää siihen, että meillä on toimiva, kansalaisten ja ympäristön hyvinvointiin keskittyvä EU, joka on myös solidaarinen maailman kriisien keskellä eläville ihmisille.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto