KIRJOITUKSIANI

Gaddafi suurennuslasin alla

Tunisian ja Egyptin katuvallankumoukset sujuivat Libyaa verettömämmin. Libyassa maan päämies Muammar Gaddafi kannattajineen on käynyt vastaiskuun, ja taisteluja käydään mm. Zawlyan, Misratan ja Ras Lanufin kaupungeissa. Gaddafin aikaan poliittiset puolueet ovat olleet kiellettyjä, eikä Libyassa ole normaaleja poliittisia instituutioita. Päämies itsekin on vain vallankumouksen johtaja, ”The Great Leader”.

Mitä voidaan tehdä? Suomi on toistaiseksi antanut yli 1,3 miljoonaa euroa humanitaarisena apuna Punaisen Ristin kautta. Apu lähti nopeasti liikkeelle kokeneiden suomalaisten avustustyöntekijöiden kautta. Hatunnosto heille.

Kansainvälisen yhteisön on vaikeaa katsoa sivusta, kun sotilaallisten hyökkäysten kohteeksi on joutunut myös siviilejä. Maassa olevat vierastyöläiset ovat pyrkineet pakenemaan Tunisiaan tai Egyptiin, ja nyt myös maan omat kansalaiset pyrkivät väistämään sota-alueita.

Gaddafilta ja hänen kannattajiltaan on vaadittava kansainvälisten sopimusten mukaista käyttäytymistä. On hyvä, että kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on aloittanut Gaddafin mahdollisten sotarikosten tutkinnan. Yleensä jo pelkkä uhka Haagiin joutumisesta panee harkitsemaan seuraavia askelia.

Itä-Libyan oppositioalueilla vaaditaan jo demokraattisia vaaleja päättämään Libyan tulevaisuudesta. Vaalit ja demokratia edustavat tulevaisuutta myös Libyassa. Mutta lähiviikkoina on kannettava eniten huolta siitä, että tavallisia siviilejä ei Libyassa joudu tämän poliittisen murroksen uhreiksi.

Sotilaallisessa väliintulossa Libyassa on korkea kynnys. Ainoa toimintavalmis organisaatio alueella olisi NATO, ja se on pääsihteerinsä suulla ilmoittanut toimivansa vain YK:n turvaneuvoston pyynnöstä. Turvaneuvosto on tuominnut väkivaltaisuudet, mutta yksimielisyyttä ei ole esimerkiksi lentokieltoalueen toteuttamisesta Libyassa.

YK:ssa tiedetään, että heillä on Jugoslavian ja Ruandan tapahtumien jälkeen huono rekordi kansanmurhien torjumisessa. Niiden jälkeen YK:ssa on hyväksytty suojeluvastuun periaate, ”Responsibility to Protect”, jonka tarkoituksena on estää siviileihin kohdistuva massiivinen väkivalta. Gaddadin toiminta on nyt suurennuslasin alla.

Kategoriat

Follow us

Copyright ©Pekka Haavisto