Waterloo Bridge kuulostaa kelpo osoitteelta. Varsinkin kun se sijaitsee Chelsea Villagessa. Tosiasiassa se on asuinkonttini osoite täällä Mogadishussa. Rautaportaita noustaan toiseen kerrokseen. Tunnelma kontissa on vähän kuin laivan hytissä. Kaikki nämä kontit sijaitsevat Mogadishun lentokentän ympäristössä. Tämä on konttikylä kansainvälisille toimijoille.
Tulin parin päivän vierailulle keskiviikkona. Tiistaina ammuttiin viereistä YK:n leiriä kranaateilla. Näistäkin konteista oli silloin kiirehditty pommisuojiin. Islamistinen vastarintaliike Al-Shabaab lähetti uudenvuoden tervehdyksensä.
Olin Mogadishussa ensimmäistä kertaa 10 vuotta sitten. Yövyin hallituksen Villa Somaliassa, kuljin panssaroidulla miehistönkuljetusautolla, ugandalaiset rauhanturvaajat nukkuivat oveni takana.
Siihen verrattuna kaikki on muuttunut. Raunioitunut kaupunki on saanut uuden elämän. Taloja on korjattu. Pieniä liikkeitä on syntynyt vieri viereen. Välillä pyörää pyöritetään taaksepäin, kun autopommi kaupungissa räjähtää.
En olisi täällä, ellei Somaliassakin alkaisi rauha pikkuhiljaa voittaa. Somalian hallitus vie eteenpäin kansallista sovinto-ohjelmaa, myös Suomen ja Kirkon Ulkomaanavun tuella. Sovintoa etsitään monella tasolla: keskushallinnon ja paikallisten johtajien välillä, alueiden sisällä, tavallisten kansalaisten kesken, aseellisten ryhmien kanssa, valtaapitävien ja vähemmistöjen kesken. Urakka on valtava, mutta se on käynnissä. Naiset ja nuoret ovat avainasemassa rakentamassa uutta Somaliaa.
Diaspora on täällä hyvin näkyvässä roolissa – ja Suomesta maata auttamaan tulleet somalit. Sellaiset kuin toimittaja Wali Hashi, joka on kouluttanut toimittajia, rakentanut TV-studiota ja tehnyt menestyksekkään kampanjan ”anteeksiannon päivästä”. Tai Abdirizak Mohamed, joka esittelee ylpeänä Yardimelin sairaalaa – yksityisen hyväntekeväisyysorganisaation hanke auttaa ennen kaikkea naisia ja lapsia. Tai Jama Egal, joka tekee työtä rauhan ja sovinnon parissa. Tai Mahdi Abdile, joka tunnetaan rauhanvälittäjänä paitsi Somaliassa, myös muissa Afrikan maissa.
Entisille taistelijoille järjestetään uudelleenkoulutusta. Nuoria on värvätty taistelevien ryhmien riveihin muutamilla kymmenille dollareilla. Jos heillä on mahdollisuus kunnon koulutukseen ja työpaikkaan, aseet väistyvät. Sota on ajanut pakolaisuuteen joka kymmenen somalin. Mogadishussa tehdään tänä päivänä työtä sen estämiseksi, ettei sota tuhoaisi myös seuraavan sukupolven elämää.