Tukholman keskustan pommi-iskun tekijän taustat alkavat tulla julkisuuteen. 28-vuotias kolmen lapsen isä Taimour Abdulwahab muutti perheineen Ruotsiin Irakista 1992. Hän puhui hyvää ruotsia, menestyi koulussa, opiskeli ja haaveili muuttavansa arabimaahan tulevaisuudessa.
Mikä sitten meni vikaan? Vielä ei tiedetä kuvan kaikkia palasia. Vaikka itsemurhaiskuja motivoidaan poliittisesti, niiden takana voi olla myös mielenterveysongelmia tai henkilökohtainen umpikuja. Onko näillä myös osuutta, vai onko kysymyksessä puhdas poliittinen terroriteko, selvinnee tutkimuksissa.
Jokainen pomminräjäytys, itsemurhaisku, terroriteko, ostoskeskuspommi tai koulumurha on liikaa. Mielenterveyden umpikujasta johtuneita iskuja voidaan yrittää estää varhaisella puuttumisella, heikkojen signaalien hyvällä lukemisella ja mielenterveyspalvelujen tehokkuudella. Poliittisesti motivoituja iskuja voidaan estää viemällä pois niitä poliittisia argumentteja, joita iskujen takana voi olla.
Palestiina, Irak, Afganistan, Somalia ovat kaikki alueita, joiden konflikteissa kansainvälinen yhteisö ja länsimaat ovat monella tavalla mukana. Islamilaisessa maailmassa ei aina uskota, että lännen tavoitteena näillä alueilla on rauha ja demokratia. Tai ei olla valmiita hyväksymään sitä inhimillisen kärsimyksen hintaa, joka sodassa terrorismia vastaan näillä alueilla maksetaan.
Minusta paras keino kulttuurien ja uskontojen välisen jännitteen lieventämiseen on aito rauhanprosessien tukeminen. Kaikki maailmalla tunnustavat, että pelkkä yritys rauhanprosessin tukemiseen on jo arvokas asia, vaikka prosessit eivät onnistuisikaan. Kaikki uskonnot pitävät rauhantyötä arvossa.
Terrorismin uhkaa voidaan torjua kahdella tavalla: Ensiksi ottamalla huomioon heikot signaalit, joita usein kuullaan, kun ääriryhmät etääntyvät yhteiskunnasta ja alkavat valmistautua rikolliseen toimintaan. Toiseksi ratkaisemalla niitä polttavia kysymyksiä maailmalla, jotka herättävät katkeruutta ja luovat pohjaa epätoivoisille teoille.