Libyassa Gaddafin joukkojen eteneminen kohti opposition pääkaupunkia Benghazia on herättänyt kansainvälisen huolen tulevasta verilöylystä. Gaddafi on uhonnut tuhoavansa opposition. YK:n turvaneuvosto päätti viime yönä valtuuttaa YK:n jäsenmaat ryhtymään kaikkiin tarpeellisiin toimiin suojatakseen siviilejä ja siviilien asuttamia alueita hyökkäyksiltä.
YK:n päätös on vahvempi kuin pelkän lentokieltoalueen perustaminen, jota Libyan oppositio on vaatinut. Se kieltää vain ulkomaiset miehitysjoukot Libyassa. ”No-fly zonesta” tuli tällä päätöksellä myös ”no-drive zone”, jolla voidaan estää Gaddafin tankkien ja tykistön vyöryminen kohti opposition vielä hallussaan pitämiä alueita.
Päätös syntyi Englannin, Ranskan ja Libanonin luonnostelemana. EU ei ollut asiassa yksimielinen – Saksa pidättäytyi äänestyksestä. Samoin tekivät pysyvistä jäsenmaista Kiina ja Venäjä, vaihtuvista jäsenistä Saksan lisäksi Intia ja Brasilia. YK:n päätöstä ei olisi syntynyt, ellei Arabiliitto olisi viime viikonloppuna vaatinut lentokieltoaluetta.
YK:lla ei ole omaa armeijaa. Päätöksiä toteuttavat jäsenmaat – ja tässä tapauksessa ensimmäisenä saattavat lähteä liikkeelle Ranska, Englanti, Italia, USA ja jotkut arabimaista. Päätös herättää myös varmasti arvostelua – monet pelkäävät lännen sotkeutuvan nyt Pohjois-Afrikassa sisällissotaan, joka saattaa muodostua pitkäksi.
Muammar Gaddafi on käyttänyt loppuun poliittisen pääomansa. Lockerbiessa räjähti 1988 Pan Amin kone, ja 270 ihmistä sai surmansa. Terrori-iskun takana oli Libya. Viime vuosina suhteita Gaddafiin on liennytetty – EU:lle on ollut tärkeää estää Libyan käyttö laittomien pakolaisten reittinä Eurooppaan.
Arabikadun vallankumoukset nostivat Libyan taas valokeilaan, kun sen molemmissa naapurimaissa, Tunisiassa ja Egyptissä, vallanvaihdos tapahtui ilman suurta verenvuodatusta. 42 vuotta vallassa ollut Gaddafi päätti sen sijaan kääntää aseet maansa oppositiota vastaan. Hänen tekojaan tutkitaan nyt kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä.
Gaddafin joukkojen eteneminen tullaan pysäyttämään YK:n päätöslauselman mukaisesti lähipäivinä. Libya uhoaa nyt jo kostoa Välimeren alueella. Kun rintamat pysähtyvät ja siviileihin kohdistuva uhka väistyy, pitäisi alkaa valmistella demokraattisia vaaleja myös Libyaan. Ihmisoikeuksien ja sananvapauden turvaaminen on ensimmäinen askel kohti demokratiaa.